Monday, 19 April 2010

Maskara 21 - [ 8 Mei 2010 ]



FADZLY RAHMAN
Fadzly Razman's Pop Project (formerly known as Elaina) is established in 2006 bringing pop rock and power pop music with both English and Malay language as the medium. At the beginning of establishments, Elaina are ; Fadzly Razman, Azim Razully, Putri Latifah Besheeba and Meor Fairuz Hazlee. Putri and Meor then had to step down due to commitment issue. After that HAsiff Razully come in for Bass and Reuben Peter step in as the Drummer. Now Elaina is called "Fadzly Razman's Pop Project". Bringing soft music from Pop, Pop Rock, Ballads and all soft music that is easy listening. (www.myspace.com/elainaband)

Fadzly Razman and The Rockstar Session (formerly known as Rockstar) is establish in 2008 in a competition called Hotfm Twisties Bingit. In the beginning, Rockstar is Fadzly Razman, Zai Hamzah, Azryx Sani, and Fadzly Rahim. After the end of Twsities Bingit, Zai Hamzah left the group and Samad took over as the guitarist. Rockstar only been with Samad for about 1 year, then Samad had to go due to some band crisis. After that Fadzly decided to stop with Rockstar and re-establish "Fadzly Razman and The Rockstar Session". Now the band uses sessionist for the instruments. Current sessionist is now ; Nan Antz (Guitar) Azryx Sani (Bass) Peth Kroni (Bass/Guitar) Aliff Sani (Drums) Adzeem "Jenk" Modread (Drums) and Fikry Arabella (pErcussion). Bringing the sound of Modern Rock such as Daughtry, 3 Doors Down, David Cook, POD, Puddle Of Mudd, Limp Bizkit, Linkin Park and Slipknot, Fadzly Razman and The Rockstar Session hope to comercialize some heavy music to the Malaysian mainstream ground. (www.myspace.com/rockstarmalaysia)

ASMIDAR
Gadis berusia awal 20-an dan bekas graduan diploma muzik di UiTM ini sedang menyudahkan ijazah muziknya di ASWARA. Empunya nama Asmidar Ahmad yang mengambil classical vocal sebagai major study-nya ini juga berupaya untuk menyanyikan lagu-lagu berirama Melayu asli dan tradisional dengan amat baik.

Gemersik suara soprano-nya yang diringi petikan gitar dan gesekan cello akan mengingatkan kita kepada kumpulan Madredeus dari Portugis yang terkenal di seluruh pelosok dunia itu.

AIRMAS
Lelaki dari Sungai Siput, Perak ini amat menggemari lagu-lagu berirama rock. Airmas, atau Airmas SZ, atau empunya nama sebenar Samsul Zakaria ini pada mulanya mencipta dan menyanyikan lagu-lagu dari puisi-puisinya sendiri. Sehingga kini beliau telah menghasilkan lima buah album DIY - dari yang pertama 'Sentimen' sehinggalah kepada yang terkini 'Sebelah Hitam'.

'Sebelah Hitam' adalah lagu-lagu puisi yang diciptanya dari sajak-sajak seorang teman karyawan, Abdullah Jones.

Selain lagu-lagu puisi dan lagu-lagu berirama rock, Airmas juga menggemari lagu-lagu dangdut, "Saya tak boleh lena semalaman kalau tak dengar lagu-lagu dangdut sebelum tidur!". Apabila ditanya tentang penyanyi dangdut kegemarannya, tanpa ragu-ragu dia menjawab, "Rhoma Irama dan Inul Daratista! I likeeeee!"

TRI
Suami kepada Fynn Jamal ini apabila ditanya tentang muziknya, dia berkata, "Aku menghambakan diri dengan melodi berbentuk perasaan." Lelaki yang tidak mahu menumpang populariti isterinya yang tersayang ini menambah lagi, "Orang nampak aku sombong, tak ada perasaan... yang sebenarnya aku pemalu!"

Apabila kita membaca status pasangan suami isteri ini di FaceBook, hati kita akan berkata, 'Bagaikan sebuah percintaan selepas berkahwin - seperti percintaan tok nenek kita dulu-dulu!' Cuma yang membezakannya, percintaan kedua-dua mereka penuh dengan titipan nota-nota cinta, 'Sayang, you sambunglah tidur, ek! I nak pergi kerja!', misalnya. :)

Agaknya inilah yang dimaksudkan oleh Tri dengan '...melodi berbentuk perasaan.' itu.

Oh ya, warna putih adalah warna kesukaannya, "Putih itu asmaraaaaaa...."

RS MURTHI
Journalist/singer-songwriter RS Murthi, an avid home recordist since the early '80s, boasts a wealth of knowledge as an independent producer with a keen ear for sonic and stylistic subtleties. Among his notable achievements is the album 'Itu Padang... Aku Di Situ' by indie folk singer-songwriter Meor Yusof Azzidin, which he not only recorded, engineered and produced but also contributed to as an arranger and multi-instrumentalist. In the late '80s and early '90s, RS was the leader of the blues-rock power trio Kamasutra who played both original tunes and classic rock covers in club/pub gigs in the Klang Valley. Since 2000, he has been playing original blues-rock with his band Archtop Soul whose work can be sampled at http://www.youtube.com/user/stratomoto . Besides freelancing as a producer, writer and print editor, RS is also as a Web consultant, video editor, remix specialist and an advisor on audio-specific matters.

MEOR
"Saya bukan seorang penyanyi yang bersuara bagus. Terus terang saya malu untuk mengaku yang saya ni penyanyi. Saya hanyalah komposer yang melagukan peristiwa yang berlaku kepada saya dan yang berlaku di sekeliling saya. Lagu saya adalah emosi, expresi dan harapan saya." itu kata Meor atau nama sebenarnya Meor Yusof Aziddin Meor Hassan.

Berasal dari Bruas, Perak, Meor mula serius mencipta lagu pada tahun 1984. Setelah itu Meor tidak menoleh ke belakang lagi. Sehingga kini Meor telah menghasilkan album Pesta Jiwa, Pesta Jiwa II, Itu Padang... Aku Di Situ, Aku Dan Bulan, Yang Terlintas Di Fikiran, Sakrat, dan Dari Rakyat Untuk Rakyat. Selain itu Meor juga berkolebrasi dengan Sasterawan Negara Datuk A. Samad Said dalam sebuah album mini berjudul Koleksi Sajak Rindu Ibu. Dalam album mini ini Meor melagukan tiga sajak SN Pak Samad.

Apabila ditanya tentang genre muziknya, Meor menjawab, "Progresif folk dan pop! Temponya menggunakan sistem 6/8, 3/4 dan juga 4/4!" Dan apabila ditanya tentang hobi masa lapangnya, Meor menjawab, "Ha ha ha! ... Aaaa, jirus pokok bunga! ... Agaknyalah! Ha ha ha!"

BENJAMIN HASNI
Benjamin Hasni mula serius bermain music sejak 2002. Bermula sebagai pemain gitar band Service Provider for the Poor, beliau banyak meng'kontribusi' lagu-lagu rock dan aktif bermain di gig-gig indie scene pada masa itu. Hampir 3 tahun bersama band SPFTP, Benjamin Hasni mengorak langkah membuat projek band Silencer, yang memainkan lagu-lagu modern rock hasil ciptaannya sendiri sealiran dengan kematangan dalam mencipta lagu.

Kini, Benjamin Hasni aktif mencipta lagu- lagu yang lebih rileks dan santai; membuat persembahan secara solo akustik dan kadangkala diiringi pemuzik-pemuziknya - Rolex-gitar utama, Umar Zayeed-drum, Komal-gitar bass, dan Somut-gitar/gitar bass - yang merupakan rakan-rakan se'belajar'nya pada masa dulu.

6 comments:

Shahrulrock said...

Insyaallah..sampai

teachernabil said...

Tak sabar rasanya..

the sastraboy said...

aku jauh.TAK SAMPAI..

bb said...

OMG. Can't wait!!

Fynn Jamal said...

aku dan tri tahu,
ini mesti tulisan lan.

ini kerja kau kan lan?

Penerbit Ibnu Al-Manhar said...

Sindikit tak buka ruang utk iklan ke kat blog ni?