Saturday, 3 April 2010

Maskara 20

Bila malam perfomer perempuan telah pupus (kerana mereka semakin sibuk 'membuat keputusan', he he.

Setiausaha Agung Kongres Kesatuan Pekerja-Pekerja dalam Perkhidmatan Awam (Cuepacs), Ahmad Shah dalam kenyataannya kepada Bernama hari ini berkata trend masa kini menunjukkan semakin ramai wanita dilantik memegang jawatan sebagai pembuat keputusan dan situasi itu mempunyai implikasi jangka panjang dalam aspek kemajuan dan pertumbuhan negara.

Ketua Pergerakan Puteri Umno, Datuk Rosnah Abdul Rashid Shirin berkata Puteri percaya dan yakin pertambahan penjawat awam wanita menurut Cuepacs (hampir tiga perempat jawatan baru dalam perkhidmatan pegawai tadbir dan diplomatik (PTD) diisi oleh wanita) adalah disokong oleh kebolehan serta keupayaan wanita itu sendiri.

sumber: The Malaysian Insider.

"Kita tahu lelaki sifatnya aktif disebabkan oleh hormon dan fizikal. Apabila sistem pendidikan kita bersifat pasif hanya mengharap pelajar duduk dan dengar, menerima tanpa menyoal, keadaan ini sangat tidak sesuai dengan jiwa lelaki." Datuk Dr. Wan Halim Wan Othman, pakar sosiologi klinikal.

sumber: Kosmo.


Maskara pada kali ini kita mula 'sharp' jam 8:30 malam. Kita mulakan dengan 'performer' yang best-best dahulu. Anda akan menyesal tak sudah kalau datang lambat.

Makanya, datang awal! Tempat sembahyang disediakan. Tandas (yang terletak di sebelah belakang Rumah PENA pun telah dibaiki. Ayuh!

Dr Ahmad Razali
Dr Ahmad Razali dilihat oleh beberapa pengkritik sastera tanah air telah berjaya menampilkan keunikan dan keistimewaannya yang tersendiri menerusi puisi-puisinya. Beliau ialah penyair pada tahun enam puluhan, iaitu tahun-tahun awal kemerdekaan dengan masalah sosio-politik tanah air. Seperti kebanyakan penyair lain yang terpaksa mengalami krisis tersebut, Ahmad Razali menyuarakan reaksinya dengan keberangan dan kehibaannya; suara daripada satu kehidupan yang amat membingungkan.

Syed Mohd Zakir
Syed Mohd Zakir atau S.M. Zakir merupakan Setiausaha Agung Persatuan Penulis Nasional Malaysia (PENA). Beliau menulis dalam bidang sastera, budaya, teater, dan isu semasa masyarakat. Sehingga kini telah menerima puluhan anugerah penulisan dalam pelbagai bidang khususnya sastera.

Syed Amran
Di samping menjadi busker, Syed Amran juga adalah seorang penulis lirik dan pencipta lagu.

Untuk MASKARA kali ini, Syed Amran akan memetik gitar bagi mengiringi nyanyian Syed Mohd Zakir.

Rahimidin
Rahimidn Zahari termasuk penyair muda Malaysia yang bertuah. Dalam usia awal 40an, beliau telah berjaya meraih beberapa hadiah dalam sayembara penulisan puisi dan cerpen, dan menerbitkan beberapa kumpulan puisi. Di kalangan pemuisi yang seangkatan dengannya Rahimidin adalah yang terbaik.

Rahimidin Zahari yang terdidik di Universiti Sains Malaysia kini bertugas di Istana Budaya dan menulis kolum "Selasar Pawana" dalam majalah PENTAS.

Zubin Mohamad
Bekas graduan Universiti Teknologi MARA dan Universiti Strathclyde di Glasgow ini telah memenangi pelbagai anugerah dari dalam dan luar negara dalam bidang seni persembahan.

Selain bergiat sebagai penari dalam seni persembahan, kurator, penulis, dan pengarah persembahan teater dan media, Zubin Mohamad atau Dr Zul merupakan seorang pensyarah di ASWARA.

Ninjaseni
Tidak banyak yang kita tahu tentang Ninjaseni atau nama sebenarnya Muhammad Faiz Mohamed Saaid selain daripada beliau menyanyi sambil bermain gitar dan harmonika. Dengar ceritanya, beliau adalah seorang tutor di Universiti Malaya.

Dugong Senyum
Dugong Senyum adalah seorang lelaki biasa di Kuala Lumpur. Dia ada isteri, dia ada anak-anak, dia ada bos, dia ada rakan sekerja, dan dia ada juga bukan rakan sekerja untuk duduk-duduk minum teh tarik. Tulisannya adalah wakil suara lelaki-lelaki biasa yang mencari rezeki di ibukota.

Salah Lorong hasil tulisan Dugong Senyum adalah buku komedi yang serius.

Nazri M. Annuar
Lelaki kacukan Melayu dan Latin ini pernah sedozen kali gagal dalam percintaan. Ironinya, dia menulis pasal cinta yang ideal dalam Karipap-Karipap Cinta. Inilah yang dikatakan ‘pengalaman mendewasakan kita’ atau inilah fantasi lelaki yang pernah sedozen kali gagal dalam percintaan.

Cinta baginya adalah hidup mati hidup mati hidup mati dan seterusnya.

The Primary
Sebuah band mendiri yang dianggotai oleh arkitek, jurutera pembinaan, mat kerja kapal, pencuci tandas, dan kutu yang berlagukan irama post-punk dan pop-berkecai. Primary adalah - P: Pipiyapong, RI: Samsuri, MA: Mohd. Adiff, R: Rochang Nor, dan Y: Yusfa. Aaa, agaknyalah! He he.

14 comments:

LORD ZARA 札拉 said...

semua lelaki?

=p

b@sikaltue said...

kenapa slalu skali ngn frinjan ar??

ruginya..

Sindiket Soljah said...

ZARA- ini malam lelaki. wanita amat rugi jika tak hadirkan diri ;)

basikaltue- sejak 2007 lagi MASKARA diadakan dua bulan sekali pada hari sabtu minggu pertama :)

terrarosa said...

lepas Pesta Buku , nak kena turun ke KL lagi ?
2 minggu berturut - turut
turun KL ?
macam mustahil...

TETAPI apabila dikatakan satu barisan semuanya lelaki ?
nampaknya saya akan semakin sibuk untuk membuat keputusan ini

keh keh keh...

Baby Tiger said...

x sabar gi MASKARA lagi!!

madulebah said...

A = Azalan Husin kah??

Gua rindu MASKARA tapi gua ada tanggungjawab lain

Anonymous said...

Maskara mula 2007. Frinjan mula bila?

bb said...

Perghhhh, best acara seksis macam ni.

sudoku said...

Frinjan tu apa?

dugongsenyum said...

o yeah!

tentangseseorang said...

oh yeah! gua datang.

Masitah said...

Ala Soljah dengan Frinjan bincanglah supaya tak clash hari untuk event akan datang. Rugi terpaksa buat pilihan macam ni. Tak suka taw.

Saya kasi keutamaan pada MASKARA untuk bulan April. Frinjan tiap-tiap bulan pun ada. Jadi bulan yang tak ada MASKARA, saya pergi Frinjan.

sinaganaga said...

Masitah,
Ok bebeh! :)

dugongsenyum said...

sedikit gambar2

http://www.flickr.com/photos/16897529@N05/sets/72157623638106881/