Monday, 27 July 2009

Bercakap dengan Saudagar Garam



SS: Siapa Saudagar Garam?

SG: Errr....anak sulung kepada En. Badarudin dan Puan Salmah, lelaki, pelajar senibina dan SAYA [angkat tangan tinggi-tinggi]

SS: Kenapa Saudagar Garam?

SG: Emmm. Adapun gua bukanlah peniaga kedai runcit. Asal gua guna nama saudagar garam ni sebenarnya pasal kawan-kawan gua. Diorang kata gua taste macam orang tua. Nak tutup mulut depa, gua cakap gua lebih dulu makan garam. Jadi, nampak “garam” tu jadi satu tanda matang pada kami. Terus depa bahankan gua bila gua cakap pasal garam, pasal mati cepat, dan segala apa macam lagi ntah. So timbullah nama Saudagar Garam. Macam sumber kematangan kot lebih kurang.

SS: Kenapa bukan Saudagar Gula atau Saudagar Kunyit atau Saudagar Bawang?

SG: Kenapa garam? Pernah dengar tak orang tua tua cakap, “aku dah lebih dulu makan gula dari kau.” Tak pernah kan? Atau “aku lebih dulu makan kunyit dari kau.” Pun belum ada lagi rasanya. Yang ada cuma aku lebih dulu makan garam dari kau. Kan kan kan? Hahahahaha.

SS: Sejak bila Saudagar Garam menulis blog dan apa nama blog anda?

SG: Dari tahun 2002 lagi gua baca blog orang. Gua mula menulis satu hari lepas sambutan kemerdekaan pada tahun 2007. Tepatnya pada 1 September 2007. Masa malam merdeka gua duduk rumah sewa, tak ada buat apa. Lepak baca blog dan entah macammana gua pun terasa nak buat blog. Jadi paginya, gua pun terjah sana sini. Terus jadi blog gua. Maka lahirlah “bloguntukaku.blogspot.com”

SS: Apa isu-isu yang sering menjadi topik kegemaran Saudagar Garam dalam bila menulis blog?

SG: Politik. Kisah cinta artis. Kisah ekonomi dan masak masak. Ok. Itu tipu. Gua menulis tentang apa juga yang gua mahu kongsi. Pengalaman, pandangan dan apa juga. Gua cuba dramakan pandangan dan pengalaman gua dengan tujuan ia tak nampak macam kaku. Dan seronok diceritakan. Dan gua suka buat orang senyum.

SS: Siapa Baharum dalam hidup Saudagar Garam? Nama dia selalu disebut-sebut dalam Blog Untuk Aku, Kau dan Dia.

SG: Owh. Baharum. Mamat ni housemate gua masa gua belajar kat Perak dulu. Tak pernah gagal buat gua sakit hati. Seorang yang cukup minimalis. Dia pernah pakai kasut sebelah Adidas dan sebelah lagi Nike. Bila gua marah dia, dia cuma cakap kasut hanyalah berfungsi sebagai alas kaki. Tak lebih dari itu. Jadi, selagi kasut tu mampu menjalankan tugasnya, benda lain tak penting. Gila, kan?

SS: Pendapat Saudagar Garam tentang MASKARA?

SG: MASKARA. Yang buat gua tertarik event MASKARA ni, ia terbuka. Santai. Siapa-siapa mahu tonjol diri pun boleh. Itu yang bestnya. Tak rasa macam diadili. Jadi bila ada benda begini, khalayak yang tak ada big name macam gua pun boleh naik pentas. Tak payah rasa malu nak diadili. Paling kuat pun orang kutuk. Tapi, apa ada hal, macam gua tak boleh kutuk depa balik kan? Terbuka. Itu yang menariknya.

SS: Saudagar Garam fikir adakah MASKARA dapat membantu mereka yang baru berjinak-jinak dengan seni dan sastera?

SG: Yup. Sebagai platform awal. Bukan mudah nak terus terjah kan? Jadi sekurang-kurangnya dengan ada MASKARA ni, adalah juga ruang untuk yang kerdil macam gua ni nak tonjol diri sikit-sikit kan?

SS: Berapa kali Saudagar Garam hadir ke MASKARA sampai ada keberanian untuk turut serta buat persembahan pula?

SG: Empat. MASKARA 9, SHORTIES, MASKARA 12 dan MASKARA 13. First time gua datang adalah MASKARA 9 dengan Attoch. Sampai sesat nak naik Genting masa tu. Gua datang pun dok tutup muka tepi pintu. Pemalu. Masa MASKARA 12, gua ada rasa macam nak ambik slot kalau ada open mic. Tapi masa tu tak ada. Jadi, ini ar first try gua dalam MASKARA.

SS: Dengar-dengarnya Saudagar Garam 'peminat susah mati' pasukan Tottenham Hotspur. Kenapa bukan 'pasukan besar empat' - MU, Liverpool, Arsenal atau Chelsea?

SG: Big Four? Macammana gua nak suka? Drogba asyik berlakon. Liverpool pakai baju Carslberg. Gua benci Ronaldo. Dah ar MU beli player utama gua. Arsenal pulak. Hmmm. Arsenal kenapa ek? Aaa...pasal Pipiyapong dah sokong. Hahahahhaha [kang ada gua kena marah dengan geng meriam].

SS: Terima kasih untuk masa anda!

SG: Terima kasih kembali.

10 comments:

sinaganaga said...

apsal lu tak sokong BOlton WFC?

Anonymous said...

gua datang maskara sebab lu garam.
jangan hampakan gua. (saja kasi tekanan sikit).

nur'ain said...

buka topeng gak dia. haha.. gud luck okey :D

Pipiyapong said...

Nasib baik dengan Arsenal dia tak berani...

rozinorazali said...

sebab garam terlebih lah ni lu sokong spurskan? pemain spurs semua banyak ragam.

pipi, lu arsenal ke?
pesal aku nampak ko sarung baju liverpool?

poyolicious said...

garam halus sebungkus!hehe..weh setakat berbatov tu xpenting buat man u,hehehe.apepon, GUDLUCK bro!!

poyolicious said...

garam halus sebungkus!hehe..weh setakat berbatov tu xpenting buat man u,hehehe.apepon, GUDLUCK bro!!

saudagar gaRAM.. said...

naga:
gua mana sempat zaman bolton..
muda lagi..
hahahahaaa....

anony:
apesal nak kecewa..
kan ada beeha dgn wani..

ain:
kantoi btol lu dah nampak muka plak..

pipi:
arsenal?
apa tu?
hahahaaa...

rozinor:
banyak ragam?
tu namanya majmuk..

poyolicious:
rujuk soalan #2..
gua bukan pekedai runcit..
hahahaaaa...

ZARA 札拉 said...

Pergh!

Garam..ni yang buat gua melulu nak ke sana ni~

KiMiE said...

arsenal?gua dengar terus sengal..