Monday, 24 December 2007

Foto-foto MASKARA 5

Sepatutnya telah di-uploaded oleh Vovin.

2 comments:

mat jan said...

gua dapat k-eight tadi dari vovin.

ini carta cerpen favourite gua (cerpen gua tak masuk carta, takkan gua nak nilai karya sendiri):

1) Halimunan oleh Tok Rimau

paling gua suka. setiap mukasurat cerpen ini ada ayat yang mencuit hati. gua tak mau tulis ayat-ayat tu di sini, sebab tak nak spoil orang yang belum baca. lima bintang.

2) K-Nine oleh Sinaganaga

cerpen ini pun sama. setiap mukasurat ada ayat yang buat gua tersengih. lima bintang juga.

mungkin yang menjadikan dua cerpen di atas lain dari cerpen-cerpen lain dalam k-eight adalah kerana watak utamanya bukan manusia. satu hantu, satu anjing.

3) In-A-Gadda-Da-Vidda oleh Jigo

cerpen ini, masuk mukasurat ketujuh baru gua jumpa ayat yang mencuit hati gua. yang pasal 'putih dan warna' tu. gua sampai gelak berbunyi di mulut, bukan sekadar gelak dalam hati.

di mukasurat kelapan, gua sengih sebab ada nama sora aoi dan maria ozawa. jigo, lu pun layan ke?

(tapi gua lagi suka yua aida)

empat bintang untuk jigo.

4) Usman oleh Vovin

tidak ada ayat yang betul-betul mencuit hati gua. tapi flow cerita ni jelas, tak ada kekeliruan ketika membaca (berbanding cerpen samurai dan op, yang ada dua-tiga part yang aku keliru ketika baca).

lepas baca cerpen ni gua terfikir, dalam pada mak/ustaz/cikgu si usman dok cerita tentang baik/jahat dan syurga/neraka tu, depa gamaknya tak cerita pasal pahala/dosa start dikira selepas baligh.

kalau tidak, tentu usman tak teragak-agak nak mencuri dan tak sedekah. dia budak, mati masuk syurga.

(jadi, tak dapat jumpa tolstoy di neraka)

empat bintang.

5) Nyanyuk Uncle Nyamuk oleh Sinaganaga

kurang menyengat berbanding cerpen naga yang satu lagi (k-nine). ceritanya cuma tentang adventure uncle nyamuk mencari rumahnya. tapi ya lah, dah cerita orang nyanyuk, nak buat macam mana ya tak?

tidak ada ayat yang betul-betul mencuit hati gua. (yang peliknya, dialog-dialog uncle nyamuk yang mencuit hati gua, gua jumpa dalam cerpen samurai, bukan dalam cerpen naga, haha!)

tetapi kedudukannya dalam carta ini lebih tinggi berbanding cerpen samurai dan op kerana flow ceritanya jelas.

lagi satu, memang sesuai cerpen ni diletakkan di awal antologi, kerana ia memberi gambaran kasar tentang blok k-8 dan penghuni-penghuninya.

tiga bintang.

6) Bongek Kuasa Dua oleh Samurai

ada dua-tiga part yang gua tak clear. gua pun dah lupa part yang gua tak clear tu. nanti gua check balik.

tapi ada dua babak yang mencuit hati gua. satu, babak james bertembung uncle nyamuk. dialog uncle nyamuk "sekejap kata kucing hitam, sekejap kata kucing coklat" tu gua suka. dan "rumah pun tukar-tukar, gilalah ini flat!". haha!

dua, babak james terdengar judge-intan bergaduh. dialog "berbaik dengan jiran" dan hujah balas tu gua suka.

tiga bintang.

7) Nama Saya Is oleh Op

cerpen ini ceritanya tak jelas (pada bacaan gua la, mungkin orang lain baca faham dan lancar). ada dua-tiga part yang gua keliru, tak faham.

masa is dapat vision kate atas bumbung, gua keliru adakah is betul-betul pergi kejar dia ke bumbung atau dalam vision sahaja?

mula-mula gua ingat dia betul-betul kejar, lepas tu hujung-hujung dia jumpa kate sekali lagi menghulur salam perkenalan, gua rasa macam "eh, tadi tu vision saja kot?"

kemudian, bila gua rasa babak kejar kate ke bumbung tu vision, gua rasa "kalau macam tu, masa dia berselisih dengan kate pertama kali tu pun vision juga agaknya. pasal dia dah berkenalan dengan kate, kenapa kate nak kenalkan diri lagi bila jumpa kali kedua?"

jadi, gua tak clear, bila start dan bila akhirnya vision si is? gua keliru. mana satu vision, mana satu betul-betul.

lagi satu, adakah vision is silap? sebab semua cerpen orang lain kate jatuh dari tingkat 5, tapi dalam vision is, kate naik atas bumbung?

dua bintang.

Keseluruhan:

tapi antologi ini, lepas baca dari mula sampai habis, memang best. rasa macam nak tepuk tangan. ini pertama kali gua baca baca antologi cerpen yang cross-over ni. gua terfikir, kalau sindiket ada bajet, kita buat "k-eight the movie".

istimewanya movie ini, ia boleh ditonton sebagai sebuah filem panjang, atau sembilan filem pendek.

markah keseluruhan: 3.7 bintang.

oh ya, gua terjumpa website ini:

http://www.hotfrog.com.my/Companies/K-Eight-Food-Beverages

mungkin syarikat 'K-Eight Food & Beverages Sdn Bhd' ni mahu sponsor movie kita. hak hak!

mat jan said...

klik sini untuk link kat atas tadi