Thursday, 11 November, 2010

Caca Marba: Ketawa sampai keluar air mata


Pembaca, Maizura Ahmad, berpendapat:
"Saya memang suka baca buku. Tapi kalau orang tanya saya, "buku apa yang paling best pernah kau baca?", memang saya susah nak jawab. Susah saya nak bagitau buku motivasi paling best pernah saya baca, atau novel Fauziah Ashari mana yang paling best, atau buku biografi siapa yang paling best, atau novel sejarah Islam mana yang paling best, atau novel remaja mana yang paling best. Tapi, kalau orang tanya saya, "apa buku paling kelakar pernah kau baca?", jawapan saya: Caca Marba!
Inilah satu-satunya buku yang buat saya ketawa kuat-kuat sampai keluar air mata. Cara Mat Jan mempersendakan diri sendiri, kawan-kawan, artis, politician, orang awam, etc, memang kelakar dan menyentuh batang hidung. Saya, sebagai contoh, masa duduk rumah bujang dulu, memang bengang dengan pompuan yang tak reti bahasa, tinggal tuala wanita merata-rata. Dan cara Mat Jan tulis tentang isu ni yang berlaku di asrama perempuan sebuah ipt, memang kelakar. Kalau saya baca buku ni 10 tahun dulu, mungkin saya praktikkan cadangan Mat Jan tu, haha!
Citarasa humor setiap orang berbeza. Saya suka lawak selamba tentang benda-benda yang berlaku di sekeliling kita. Caca Marba pada saya memenuhi citarasa humor setiap orang. Ada lawak selamba, lawak bodoh, lawak double meaning, etc. Umur saya dah nak masuk 40, dan saya suka baca buku ni. Saya rasa lawak-lawak dia sesuai untuk pembaca berusia awal 20-an hingga akhir 40-an."
Jenderal Sol-jah, Sinaganaga, berpendapat:
"Mat Jan adalah Pipiyapong zaman dahulu kala. Cuma, selalunya, apabila kita telah mencapai taraf 'veteran' - orang banyak semakin melupai kita."
Pembaca, Cikgooden, berpendapat:
"Memang caca marba... semua nak sumbat.... Sekadar bahan bacaan ringan. Ringan? Ya! Ringan sungguh... Nipis... Walaupun ringan, nipis, tapi berbaloi dibeli dan yang penting dapat baca (atas alasan): 1. Tidak terjual di mana-mana toko buku, baik yang tahap besar-besaran, kecil-kecilan atau tepi jalan-jalanan, 2. Diusahakan secara indie ( bongkak..?), yakni, aku tulis-cetak-jual pada kau-dan kau tulis-cetak-jual pada aku. Semua atas usaha sendiri. (atau sen-diket, seperti Sendiket Sol-Jah)- Pengedaran buku tanpa melalui mana-mana pihak pengedaran seperti mana buku buku DBP dijual."
Pembaca, Fikrikacak, berpendapat:
"Caca Marba Mat Jan sesuai dibaca masa-masa tertentu sahaja. Tapi aku lebih gemar baca buku-buku kelakar dan kompak seperti ini ke bilik termenung. Dalam pada meneran, gelak-gelak pun okay juga.
Selain itu, ada juga info undang-undang di dalamnya. Tak dapat banyak, sikit pun jadi la.
Tapi edisi nak cukup kertas belakang sekali memang tak boleh blah. Kah kah kah. Aku harap brader Vovin tak ikut perangai Maharaja China tu okeh. Kah kah kah.
Hero taik kucing!"
Pembaca, Firol, berpendapat:
"Kali terakhir blog Jongkang Jongket berentri ialah pada tahun lepas itupun hanya undangan perkahwinan. Selebihnya menjadi sejarah. Kenapa dan mengapa dia berhenti menulis hanya Mat Jan dan Tuhan saje tahu.
Setiap tulisannya memerlukan orang berfikir disebalik unsur kecindan dan satira tajam yang dicatatkan. Di sini Mat Jan mempunyai kelebihan mengeksploitasi setiap sendi ayat dan suku katanya. Pembaca perlu bijak dan mempunyai pemikiran yang 'ting-tong' untuk mencari tersirat. Ada masanya ketawa kita jauh lebih panjang daripada entri yang dicatat. Sebelum aku ada blog sendiri, Blog Mat Jan antara yang menjadi satu singgahan dan modul bahan bacaan berbanding buku Pedagogi dan Psikologi Pendidikan semasa di Maktab.
Impak daripada pembacaan berterusan itu, aku tidak seperti rakan yang lain dimana hampir segelintir besar pernah merasa mengulang peperiksaan semasa pengajian.
Buku ini menjadi pengubat kepada mereka yang pernah mengikuti siri penulisan Mat Jan yang panjangnya melebihi siri Oshin yang hanya 297 episod satu ketika dulu. Saya telah miliki, anda bila lagi?
Adakah ini permulaan semula legasi Mat Jan?...
Adakah Mat Jan akan kembali menulis?...
Hanya Mat Jan dan Tuhan saje tahu."
Penulis Salah Lorong, Basri Normohd, berpendapat:

"Petang tadi terima pos express - Blook Caca Marba Mat Jan, dan dan tu jugak aku baca, ni baru habis. Lawak gila bab1 nak mampos aaa buku ni. "Muka macam tapir...""
Pembaca, Azie Ismail, berpendapat:

"It's one of my fav after Siapa Kekah Bidan Sepiah (I read Cerkas as well and loved it!)

I was on medication when I read Caca Marba. So I was a bit high and laughing all the way on Eid Adha, ignoring my cousins who were sitting next to me, talking and suddenly giving me this "what's up with you, woman?" kinda look because of the giggling and whatnot.

Well, that's because the book is so hilarious! Give you one of the entries called "Perfume Yang Heterophobic" as a start. The perfume salesgirl wrongly says the perfume she promotes is for bisex which is supposed to be unisex. Moral of the story - do mind your language.

Moving to the next few pages, entries entitled "Terlalu Banyak","Penyakit Berjangkit" and "Orang Buta di Malaysia" attract my attention that are critical about our current issues especially politics.

Besides being funny, it also has a serious entry like " Anak & Adat". I like the way Mat Jan explains in 3 1/2 pages on the context of the Malay proverb "Biar mati anak jangan mati adat". Nice one, bro.

He takes the reader back to the old meaning of "adat" that indicates "undang-undang" in the old Malay context where they practiced "Adat Temenggong" and "Adat Perpatih" long before. This clarifies why the proverb is created. I think it is a must for us to know our root well so that we don't appear "kurang pandai" when we think "adat" is only limited to Malay customs. Similar entry would be "Iklan Bahaya".

I can go on and on talking about the entries in Caca Marba. I can say this is a must-read, again, if you have a good appetite on alternative fiction like this.

Remember Caca Marba is a blook where the content is based on Mat Jan's blog.

Bravo Mat Jan and Sindiket Sol-jah.

Very much looking forward to read more books from you guys."

CACA MARBA dijual pada harga RM15 senaskhah. Pos percuma untuk sampul surat biasa. Tambah RM3.50 untuk pos ekspres. Mudah saja untuk mendapatkannya:

1) Buat bayaran ke akaun berikut:
Nama: FAIZUL B. MD ASPAN
Akaun: 1140 1316 9352 (Maybank)

2) Email bukti pembayaran ke sindiketsoljah@gmail.com

3) Isi BORANG PESANAN ini.

Dan voila, Encik Posmen akan menghantar kegembiraan kepada anda!

Selamat mencuba!

Tuesday, 9 November, 2010

Satu Sejarah Sedang Dilakukan - Fadly al-Akiti

Tangan saya terlepas dan manuskrip itu hampir jatuh - sang editor menyambutnya.

Saya katakan kepada editor itu, "Inilah buku paling penting yang pernah diterbitkan oleh Sindiket Sol-Jah, mungkin penting dalam sejarah persuratan kita."

Baca selanjutnya di KUBU BUKU.

Wednesday, 3 November, 2010

Nazri M. Annuar dalam The Sun


"I like what is happening in the Malay literature scene. It is so diversified. You have high-end literature, popular literature, independent literature and others. Sometimes high-end literature writers would accuse popular literature writers of not caring about the quality of their work. Interestingly, mainstream writers would accuse high-end literature writers for writing stuff that people can’t relate to. Personally, I think all these bickering should stop. We should write what we want as it adds colour to the scene. The first rule in art is that there is no rule!" - Nazri M. Annuar dalam temubual bersama The Sun. Read the whole article.