Wednesday, 28 July 2010

PELANCARAN. C3RK45. Buku Baharu

Ada dua sahaja cara untuk kami terus menganjurkan Malam Baca Naskhah Sindiket Sol-Jah dan Kawan-kawan Yang Kita Suka (MASKARA) pada masa akan datang: 1. YB Dato' Seri Utama Dr Rais Yatim datang ke Maskara Shorties pada kali ini dan suruh kami ke pejabatnya untuk berbincang pasal pendanaan, atau 2. anda beli buku terbaharu terbitan kami, C3RK45. Cuma RM15 senaskhah (Sepatutnya RM20 senaskhah, tapi turunkan harganya kerana kami sayang anda).




PETIKAN DARI BUKU C3RK45
...setiap kali Liana [Lanielle] mengirimkan pesanan ringkas kepada kapel-nya yang berbunyi 'Sayang dah makan?', dia akan segera mengharapkan balasan pesanan ringkas yang panjang-panjang seperti 'Dah, sayang! Hari ni Remi makan nasi. Nasi lauk ikan. Ikan patin masak tempoyak. Tempoyak made ini Chemor. Chemor terletak di daerah Kinta, Perak.' Tetapi malang, kerana pada setiap kali dia hanya akan menerima balasan pesanan ringkas yang berbunyi 'Dh!'
~ Jeneral Sinaganaga.

Malam itu berbahang. Lili rasa rimas duduk di dalam rumah. Dia buka pintu dan duduk di kerusi laman. Kaki tanpa seliparnya memijak rumput yang menguning. Langit gelap dan bintang bersinar terang. Angin panas sekali-sekala meneyrgah badannya. "Bila alien nak datang culik aku ni?" Lili berbisik....
~ Leftenan Jeneral OP Zaharin

...Yan Yan datang dari keturunan yang baik-baik. Bapanya mantan pemenang kucing sihat Wilayah Persekutuan selama tiga tahun berturut-turut dan ibunya bekas model iklan Whiskas. Mana tahan kalau setiap hari [dia] dirogol oleh bapak-bapak kucing.
~ Major Jeneral Vovin.

"Ni nak cerita macam mana ni?" Pemuda bertopi Liverpool itu menunjuk pada kemek kereta Wira orennya yang dilengkapi dengan ekzos - bunyi - macam - ribut - pecut - macam - siput. Wan Boroi hendak tak hendak sahaja memandang sambill menggaru-garu kepalanya yang tak gatal. Lampu kanan hadapan keretanya juga pecah.
~ Brigadier Jeneral Jigo

Hanif tumpahkan sedikit Kopi Ajaib ke atas gambar Diana Danielle. Tidak semena-mena Diana Danielle keluar dari kulit majalah, dan sekarang berada di dalam bilik Hanif, terpingga-pingga, Tapi gambar lipas tadi muncul balik di kulit buku Gangguan Teksual. Hanif periksa di dalam beg, lipas yang disimpannya tadi dah hilang.
~ Kolonel Mat Jan

Opsss... Baby dah bangun. GTG. Nanti dia perasan pula saya tak ada. Bye sayang. Muahhhhh...
~ Leftenan Kolonel Spyz

Wabihi nastainu billahi. Patik Awang. Nama patik pendek sahaja. Patik tidak dibenarkan menggunakan nama ibu bapa patik. Itu hukuman dari Baginda Sultan. Berdirinya patik di sini bukanlah sebagai panglima perang. Wakil Sultan pun bukan. Sebaliknya, patik adalah seorang banduan yang sudah lapan tahun dipenjarakan.
~ Major [Cook] Tok Rimau

Ismail yang lengkap beruniform sekolah baju masuk dalam, bangun dari kerusi lantas berjalan masuk ke bilik. Tak lama kemudian dia keluar semula dari bilik dengan hanya bertuala. "Hah baru makin sikit, berak..." sound Makcik Rosmoh.
~ Kapten Pipiyapong

Petang yang agak suram. Burung-burung telah kembali ke sarang. Kambing telah pulang ke kandang. Ayam telah balik ke reban. Begitu juga semua haiwan yang memahami rutin harian mereka. Namun, tidak bagi Senin. Di waktu yang tidak berapa elok sebegitu, dia masih menyendiri di bawah pohon rendang. Pandangannya ke arah ukiran di batang pohon itu yang bertulis 'Senin Cinta Kamisah'. Dia sendiri yang mengukirnya demi cinta yang tulus suci, biar bertepuk sebelah tangan, tapi cinta tetap cinta.
~ Sarjan Probos Azzam Supardi

Jangan salahkan Pusi. Pusi mana pandai. Pusi tidak pernah pergi sekolah pun!
~ Rekrut Dean Sham

Penampilan khas:

"Sudoh-sudoh la berak tu, Ismael!" sound Makcik Rosmah.
~ Leftenan Muda Lau Siew Sein

Johan melukis spoiler, tinggi macam kereta lumba. Johan lukis rim sport pada tayarnya. Johan berkira-kira mahu memberikan warna merah pada keseluruhan keretanya. Kecuali tayarlah, bibir Johan terukir senyuman nipis, bahagia dan gelihati. "Tipu!" Ashraf tiba-tiba menjerit. Pensil di tangan Johan hampir tercampak kerana terkejut. "Cikgu, Johan tipu, dia mana ada kereta!"
~ Laskar Kanan (U) Mukhsen_X

...

Macam biasa (dan macam cilake), kami cetak sedikit sahaja. Makanya, dapatkan naskhah anda dengan segera! Kalau anda gagal untuk memilikinya pada ketika ini - tak usahlah anda emel kami pada masa akan datang dan bertanya, "Maaf enche! CERKAS ada lagi ke? Saya nak beli." - Kami tak TAK AKAN BALAS emel anda bukan sebab kami sombong tetapi sebab buku ni memang dah FINISH, HA HA HA!

Monday, 19 July 2010

DI LUAR LINGKUNGAN BERSAMA SAYED MUNAWAR

Dean Sham (Pembikin Filem Pendek) dan Vovin (Penulis Skrip) telah mewakili Sol-jah dalam rancangan bual bicara Di Luar Lingkungan bersama Sayed Munawar. 10-11pm. Isnin. 19 Julai 2010. di TV1.

Bersama mereka membincangkan topik Buat Duit Bikin Filem adalah Saudara Ajami (Blogger Film) dan Hassan Mutalib (Pakar Animasi). Op dan Naga juga ke depan kamera di hujung program tetapi masa itu lampu studio sudah gelap. Kita nampak macam ada dua orang minyak enter frame.

Mat Jan komen, "tayangan cuma 1 jam. Sekejap sangat. Sepatutnya dua jam." Baru puas hati rakyat jelata.

"Buat la filem sesuka hati."

"Pantulan kepala dua panelis merosakkan pengchayaan."

"Lain orang lain pendapatnya."

"Bila Maskara Shorties?"

"Cerita jalan ke neraka lebih cinematic."

"Di Malaysia selain 'story driven' atau 'character driven' kita ada filem yang menggunakan penceritaan 'celebrity driven' ."


Thursday, 8 July 2010

AKAN SEGERA TERBIT. [SESEGERA TERBITNYA MENTARI PAGI BULAN MEI DI TOKYO]

SINDIKET SOL-JAH feat. MUKHSEN_X mempersembahkan



Di Barat, mereka panggil ia flash fiction, microfiction, atau short short story. Di sini, kita panggil ia cerkas (cerita ringkas), atau certot (cerita kontot). Punyalah ringkas, sampai kau sempat baca satu cerita masa tivi sedang tayang iklan. Punyalah ringkas, sampai panjang satu cerita cuma jarak satu stesen LRT. Kerana hari ini, cerpen pun dah dianggap panjang dan lambat macam siput babi. Novel apatah lagi. Dalam dunia yang serba pantas ni, semua benda kita nak cepat. Kecuali inzal.

“Kadang-kala, lagi ringkas orang tulis, lagi lambat kita baca – sebab, sambil kita baca, sambil itulah kita berfikir. Berfikir menjadikan kita lambat. Sementelahan, di Malaysia sememangnya mempunyai banyak tukang fikir. Lalu, menjadikan kita semakin lambat."


~ Ah Boi, Cina jual telefon bimbit di Kompleks Pertama.


Kami percaya anda bukanlah seekor siput babi. Makanya, dapatkanlah CEPAT-CEPAT naskhah maha karya cinta ini apabila ia telah siap siaga untuk dipasarkan secara online kelak. Serius, macam selalu-selalu, kami cetak tak banyak! Iyalah, cetak sikit-sikit ni memanglah menjadi kemarahan orang banyak - nak buat macamana - dah kami ni pengiat seni pembikinan buku jenis miskin. :)

Gurindam Gadis Manis

video

Puisi Zaleha, Dewan Siswa, Mei 2010 dibacakan oleh Nur Azlin

Monday, 5 July 2010

PASCA MASKARA 22



Bila berada di persimpangan, seseorang terpaksa memilih satu antara dua- menonton Argentina lwn German, atau menonton Maskara di rumah PENA, seseorang itu mestilah bertanya kepada hatinya.

Terharu juga bila ada yang menjawab, saya pilih Maskara. Huh! Sayang kamu. Kamu memang kekasih setia.

Kepada yang terlepas Maskara 22, berikut ada sedikit laporan untuk kalian:
Zul Deanz's Photos
Haan Yusoff's Photos
Tom Faizul's Photos
Adinda Atie: "Semuanya di Maskara22."
Koishie Merah : "Arghh... sebenarnya aku lagi suka dan lagi selesa menonton sambil bersila dan berlaga lutut bagai biasa. Lebih intim, kata seorang teman."
Pelita Minyak Tanah's Photos 
Hazwan Faiz's Photos 
Jesse: "It was an intimate occasion. it was held in an old house and the place is surrounded by trees which makes the event private and special."
Para and Nisha's performance:Cinta Berdosa


(entri ini dikemaskini dari masa ke semasa.)

Saturday, 3 July 2010

Maskara 22





CETAKAN TERHAD | SELAGI STOK MASIH ADA | RM20

Tambahan acara:
PELANCARAN BUKU BLOG (BLOOK) SEMBANG KENCANG KARYA FDAUS AHMAD

Buku yang mengumpulkan coretan-coretan hidup seorang mamat kerja syarikat petroleum negara yang berulang-alik dari Tanjung Malim ke Menara Kembar Kuala Lumpur setiap hari demi 5 suap nasi.Turut dimuatkan kisah kisah lucu bersama anak beliau Fateem dan isteri, Cikgu Kuala Kubu. Cerita banyak tak guna tapi kalau blog yang baru "setahun jagung" dah boleh dapat "hit counter" sampai 250,000 lebih, takkan tu pun korang nak kata sembang kencang?

Sembang Kencang bakal dilancarkan oleh selebriti blogger Argentina yang namanya terpaksa dirahsiakan demi menjaga kemashalatan ummah...cait!