Saturday, 27 March, 2010

Ulasan MASKARA dalam DEWAN SASTERA April 2010

Dewan Sastera April 2010

"MASKARA, Bloggers dan Puisi"
Sindiket Sol-jah dan MASKARA ini sebahagian daripada senario baharu yang wujud dalam dunia sastera hari ini. Nama para penulis blog khususnya dalam kalangan Sindiket Sol-jah dan khalayak, mereka tentunya tidak pernah wujud sebagai seorang penyair tradisi yang dikenali sebagai sasterawan atau penyair. Kehadiran mereka tidak dapat dinafikan sebagai penulis yang berada dalam mis-en-scene dunia sastera tersebut.

.. kewujudan MASKARA tersebut sedang membentuk perubahan yang mampu memberikan kesan jangka panjang kepada perubahan kerangka utama dunia sastera pada masa akan datang.

oleh
S.M. Zakir

dapatkan Dewan Sastera April panas dari kilang 
di booth DBP, Pesta Buku Antarabangsa KL, PWTC

Saturday, 13 March, 2010

BISIKS yang bising

Fadli: Buku tanpa ISBN ni ibarat jantan tanpa telur! Memalukan kaum buku!

Ajami: Contohnya buku Siapa Kekah Bidan Sepiah? ni. Walaupun cerita dia best, tapi sebab dia tak ada ISBN, aku pijak-pijak dia!

Gua tak setuju Fadli samakan 'buku tanpa ISBN' dengan 'jantan tak ada telur'. Analogi yang sungguh dangkal! Sepatutnya buku tanpa ISBN disamakan dengan karipap tak ada inti!

Sinaganaga: Ooo Ajami, kau pijak-pijak buku Siapa Kekah Bidan Sepiah ya... tak apa, tak apa... sekejap lagi aku pergi kedai buku, aku beli buku kau Buku Untuk Filem: Estet, aku pijak-pijak buku tu pulak!

Basri: Dah lapan kali saya pergi daftar ISBN, sekali pun saya tak dapat air kotak free. Jiran saya baru pergi daftar ISBN sekali, dah dapat air kotak dengan kuih ketayap. Tak puas hati betul!

Thursday, 11 March, 2010

T Shirt Sindiket Sol-Jah (selagi stok masih ada)

RM25 sehelai [termasuk belanja pos]

Warna hitam
M (40 inci) - tinggal 5 helai
SOLD OUT

L (42 inci) - tinggal 2 helai
SOLD OUT

XL (44 inci) - tinggal 6 helai
SOLD OUT

Warna putih
XL (44 inci) - tinggal 4 helai
BERBAKI 2

Warna coklat muda
saiz kanak2 9-10 - tinggal 2 helai
BERBAKI 1

Emelkan pesanan anda kepada sindiketsoljah@gmail.com
Pada ruang 'perkara' - tulis: Spyz, gua nak beli t shirt!

*Saiz dalam inci diukur berdasarkan jarak dari bawah ketiak kanan ke ketiak kiri. :)