Tuesday, 25 August, 2009

JANJI

Nota ini untuk ahli-ahli Sindiket Sol-Jah.

Anda tahu apa yang aku maksudkan.

anda tahu kerana anda pernah berjanji.

Anda tahu kerana anda pernah berada di situ.

Anda tahu perasaan anda sendiri.

Mana doa anakmu seorang dokter...

Mana doa anakmu seorang loyer...

Manaaaa?

Manaaaaa?

Manaaaaasikanaaaaaaa.....

Manaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa???

(iklan ini diakhiri dengan gentelan biola yang gemersik dan syahdu dari Norman Dewangga Sakti)

Sunday, 23 August, 2009

MASKARA SHORTIES

Ini nota dari Tok Rimau, senarai yang melakukan adegan membuat janji atau separa janji menyertai MASKARA SHORTIES.

Tu "jumpa sebulan sekali" tu entah apa jadah ntah. Bila pulak aku mentioned dalam blog. Ke ada?

1.(working tile) can you shut the fuck up (for 3 minute) by Abdullah Jones.
2. (belum ada working title) by Kamal Sabran.
3. (tengah fikir idea) by Amir Muhamad.
4. Interview Dengan Yasmin Ahmad by Ajami.
7. Perampok- Dean Sham (Script Development)
8. Pemburu Buaya- TokR (Pre production)
9. 2 Nyawa - Indra Syabani (Post production)
10. Mamat Khalid - janji nak bagi kat Naga
11. Razaisyam - x ada kamera + duit utk bikin filem. Sad
12. Hati 2 Orang - Syuhada (Post Production)
14. Aliff Firdaus - Berbesar hati menerima jemputan.
15. ??? by Soffi Jikan? - aku rasa Soffi Jikan tak nak.
16. Fathurrahman - Akan cuba buat
17. Iklan Kopi Janda- Naga (Baru berangan-angan)
18. Jumpa Sebulan Sekali - Vovin (Mentioned dalam blog)

Untuk pembikin yang lain, boleh hubungi saya untuk turut sama membuat janji.

Saya boleh dihubungi melalui:

emel: nazri123456789 at gmail
facebook: Nazri M. Annuar

Jangan lupa tarikh MASKARA SHORTIES: 3 Oktober 2009.

Tiada yang lebih indah melainkan wajahmu oh gadis.

(nota: gua lupa password blog Maskara Shorties, sol-jah lain, tolong weh)

Wednesday, 19 August, 2009

Berjeda (Ditunda kepada 20 Ogos 2009)

[Klik untuk imej yang lebih besar.]

Majlis Pembukaan akan disempurnakan oleh seorang selebriti terkenal yang kita belum tahu siapa tetapi kita dah boleh syak dah siapa. "Adalah!" kata Ben. "Nora Danish? Marion Caunter? Faezah Elai? Aaa... Faezah Elai ni, ek???" tanya gua. "Adalah, he he!" kata Ben.

Painting? Gua dah peep sikit-sikit dah! Mantopppppp!!! Hah, kepada para pengumpul karya seni - bawalah duit banyak-banyak! Lima ribu ke, sepuluh ribu ke, ha ha!!! Yang tak berapa ada duit - kita datanglah ramai-ramai untuk memeriahkan majlis ya!

"Jangan ke mana-mana! Kita berjeda seketika! Kita kembali selepas ini!" kata Sayed Munawar.

Monday, 10 August, 2009

Sekitar MASKARA




Foto ehsan Zul Dean


Foto ehsan Zul Dean









Jigo: Kenapa wa rasa lagu terakhir di MASKARA malam tu ada iras-iras macam lagu "The House of the Rising Sun"? Tapi memang layan beb! Rugi lu orang yang tak datang.

Saturday, 8 August, 2009

Dah nak mai lagi dah!

MASKARA

Rumah Pena
8:30 malam
Sabtu, 8 Ogos 2009

Nota sikit lagi nak naik kaki ke dada: Nak lebih jelas, lu klik je la gambar tu.

Bercakap dengan Danielle Corleone
Bercakap dengan Wani Ardy
Bercakap dengan Soffi Jikan (akan datang)

TEMUBUAL - SOFI JIKAN



NOTA:

AH ialah Ajami Hashim (tukang intebiu yang dipaksa oleh Sinaganaga) dan

SJ ialah Soffi Jikan. Intebiu ini dilakukan secara sesuka hati begitu juga jawapan oleh Soffi. Ajami terlupa membawa voice-recorder atau video-cam dia lalu soalan-soalan ditanya secara lisan dan jawapan adalah secara cakap-cakap mulut secara langsung dari Soffi. Maka penulisan berikut adalah dari ingatan yang masih teringat dan nota cakar-cakar ayam oleh Ajami. Gambar-gambar cun pula adalah tangkapan kamera incik Vovin the great!



AH: Katakanlah lu bukan Soffi Jikan, lu orang lain - soalan gua, lu rasa Soffi Jikan tu macamana orangnya - dari segi karektornya, sikapnya, pemikirannya, ideologinya?

SJ: Gua lain dari yang lain. Suka menggeliat. Manja-manja. Nak peluk orang.


AH: Bila kali terakhir lu berambut pendek macam budak sekolah?

SJ: Masa duduk bersanding. Lagipun nampak baik bila rambut pendek, kalau panjang nampak garang, sesuai dengan ketrampilan muka dan nampak bersedia untuk pergi berperang!


AH: Berapa harga sekilo gula kasar di pasaran?

SJ: Gua berapa pasti sebab selalunya isteri gua yang pergi beli.


AH: Pendapat lu pasal bolasepak tempatan?

SJ: Tenat! Macam industri filem tempatan jugak!


AH: Bagaimana lu berkarya?

SJ: Dari perkataan, wajah, rasa, bunyi.


AH: Lu sebagai pelakon popular vs. penggiat seni (penyajak, pemuzik, pelukis)?

SJ: Lakonan sebagai sumber pendapatan. Yang lain ialah kepuasan dalaman diri gua. Macam tulis puisi dan cipta lagu boleh jadi dalam 1 hari. Terapi. Ya! Puisi, muzik dan lukisan ialah terapi minda. Misalnya masa marah, gua luahkan dalam muzik yang ironiknya jadi lagu melankolik tapi liriknya ialah lepas geram.



AH: Cogankata?

SJ: Menipu itu lebih mudah tapi menyakitkan. Cakap benar itu lebih susah tati menyenangkan!


Kemudian Soffi cerita panjang-lebar pasal mimpi dia selama 3 malam berturut-turut tapi Ajami tak catat sebab cerita tu panjang ya amat! Vovin pun nganga jer! Dipendekkan cerita dari mimpi-mimpi itulah dia berjaya menghasilkan beberapa buah lagu yang akan dipersembahkan di MASKARA pada 8 Ogos 2009 nanti!