Friday, 20 June, 2008

TEE SINDIKET SOLJAH

Soalan: Fulamak! Kenapa Nabil Raja Lawak pakai baju Soljah? Tak cukup glamer ke dia hingga pakai baju Soljah? Kenapa?


Jawapan: Lu pikirrrrrr la sendiri.



Abang-abang, Adik-adik, kakak-kakak, bapak-bapak, ibu-ibu sekalian.

Tee Soljah ini terhad. Kita cetak sikit je. Rare. Rare macam panda. Nak pupus. Nak sold out dah. Kat tempat lain tak ada. Jika berminat:


Deposit Rm30 ke Maybank
Nama: F A I Z U L B. M D A S P A N
Akaun: 1140 1316 9352 (Maybank)

Emel: pyzul(at)yahoo(dot)com
Subjek: GUA MAHU TEE SOLJAH
Nyatakan kaedah, tarikh dan waktu deposit wang.
Nyatakan: Lengan panjang/pendek dan saiz (piawai Malaysia)
Nyatakan nama + alamat penuh (FYI, harga baju termasuk kos pos)

(anda juga boleh sertai peraduan teka kartun sol-jah untuk memenangi tee ini! >> http://sol-jah.blogspot.com/2008/05/teka-kartun-sol-jah.html)
....................................


Saiz baju dan bilangan stok yang tinggal (Tarikh cek stok 20/6/2008):

Lengan Pendek
S 3
M 5
L 14
XL 9
XXL 4
XXXL 2

Lengan Panjang
S 2
M 3
L 2
XL 2

RANKING UPDATE BLOG SOL-JAH

Berdasarkan perangkaan yang dikeluarkan oleh Leslie Neilsen.

1. Tok Rimau (Setiap Hari++)
2. Sinaganaga (Setiap Hari+)
3. Pipiyapong (Setiap Hari+)
4. vovin (3,4 hari sekali +-)
5. Samurai (seminggu sekali +-)
6. Spyz (Seminggu sekali+)
7. Amir Mukhriz (seminggu sekali+)
8. OP (seminggu sekali+)
9. Jigo (2,3 minggu sekali+)
10....
11....
12....
13....
14....
15....
16....
17....
18....
19....
20....
21....
22....
23....
24....
25....
26....
27....
28....
29....
30....
31....
32....
33....
34....
35....
36....
37....
38....
39....

err...semua dah masuk ranking?

oh, ya, lupa sorang

40. Mat Jan (setiap kelahiran semula sekali).

SABOTAJ 3


Sol-jah buat buku lagi. Kesinambungan dari zine Sabotaj 1 & 2 yang sold-out pada tahun 2006.

- BLOOK SABOTAJ 3 -
Himpunan entri blog yang dibukukan dari sindiket sol-jah bersepuluh yang hensem,
Sinaganaga, Vovin, jiGOMorrison, Amir Mukhriz, OP, Spyz, Mat Jan, Tok Rimau, Samurai dan Pipiyapong.

Hanya RM15 (termasuk harga pos dalam Malaysia).
Untuk penghantaran seberang laut, bayaran pos tambahan akan dikenakan.
Sila buat tempahan melalui email kepada sindiketsoljah@gmail.com.
Maklumat bayaran dan penghantaran akan kami maklumkan melalui emel.

Nota:
Dalam tempoh 24 jam (Isnin-Jumaat) selepas anda menghantar emel, rajin-rajinlah periksa inbox emel anda bagi mendapatkan maklumat tentang cara pembayaran. Kalau tak jumpa di situ, mungkin ada di dalam spam.

Kalau tak ada juga, sila tinggalkan pesanan beserta emel anda di sini.

*nota: blook = buku blog. baca wikipedia.

Thursday, 19 June, 2008

Teka Kartun Sol-jah

Peraduan Teka Kartun Sol-jah


hadiah pertandingan:
i tempat pertama berupa t-shirt eksklusif sol-jah seperti yang
Nabil pakai ini.
ii. hadiah saguhati untuk tempat kedua dan ketiga


syarat-syarat pertandingan:
i. hanya mereka yang mempunyai blook Sabotaj 3 layak bertanding.
ii. hanya satu teka kartun boleh dihantar oleh setiap peserta.
iii. teka kartun hendaklah dihantar kepada email sindiketsoljah@gmail.com dengan menyertakan maklumat berikut:
  • nama betul
  • nama samaran
  • blog (jika ada)
  • email
  • soalan bukti pembelian: apakah nama kilang terbesar di Asia yang ditulis oleh Pipiyapong di mukasurat 23?
  • jawapan kartun sol-jah 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10

iv. sekiranya terdapat lebih dari satu peserta yang meneka dengan tepat, cabutan nama dikalangan mereka yang meneka dengan tepat akan dibuat semasa MASKARA 9.
v. keputusan adalah muktamad. sebarang bantahan dalam apa jua bentuk tidak akan diterima.
vi. anak-beranak, sedara-mara sol-jah dilarang masuk bertanding.
vii. nama pemenang akan diumumkan semasa MASKARA 9 (Julai) di Rumah Pena.

Tuesday, 17 June, 2008

SUDAH TERBIT!

Penulis buku
Image Hosted by ImageShack.us
ini tidak mahu dikenali, lantas Sindiket Sol-Jah menerbitkan karya ini tanpa rasa tanggungjawab. Humcha!

Sebuah novel seram komedi yang mesti dimiliki oleh semua orang.
Cuma RM20 senaskhah.
Emelkan pesanan ANDA ke: mengedembai@gmail.com

HUBAYA

Apa kata orang tentang Buku Sabotaj:
Sampai Republik Czech menang Euro pun belum tentu aku kasi kamu pinjam.

Apa kata orang tentang anggota Soljah:

Jannah berkata...
Vovin aka Nazri M Annuar sangat seksi. Happy reading :)

Dila Raden berkata...
sexy? nanti kita ajak dia pergi makan laksa


ha ha ha. Baca banyak lagi entri-entri menarik di Blog Dila Raden.

....................
SENI SANA-SINI

1. MONODRAMA JUAL UBAT
arahan dan lakonan Khalid salleh
20 & 21 Jun 2008 8.30 mlm
Tempat: DBP, Larkin Perdana Johor Bahru.

2. Short Films Screen & Talk
8 pm. 27 June 2008
Venue: Rumah Pena, Kuala Lumpur
a) Tenggiri (KC Jaja)
b) Konsekuensi (Razaisyam Rashid)
c) Di Sebalik (Azri Abu Hassan)
d) Mengait Bintang (Dean Sham & Tok Rimau)

Friday, 6 June, 2008

Sindiket Sol-Jah sudah punya Facebook

Tabik!

Sebagai langkah pertama bagi Sindiket Sol-Jah menguasai pasaran dunia, kami pun sudah punya grup di facebook. Kalau kamu pun punya facebook, boleh saja sertai grup Sindiket Sol-Jah.


Ucapan terima kasih kepada Tok Rimau.

Klep klep klep!!

Siapa tak tahu KEPEZI tu apa?

7 Jun | Masa??? | Tkt 2, Dewan Seminar, Menara DBP

1. Pelancaran 14 buah novel KEPEZI (Kelab Penulis Zaharah Nawawi)
2. Diskusi buku Tirani dan Aroma Hati.

Perasmi: SN (SR?). A. Samad Said.

Untuk keterangan lanjut, sila hubungi Sdr. Al-Kurauwi di
http://ibnuahmadalkurauwi.wordpress.coml

Thursday, 5 June, 2008

*Pameran Solo - Awie ParkingProject

7 Jun 2008 | 8 malam | Pelita Hati

ANDA dijemput!

Persembahan silingan oleh dua kugiran ‘berdikari’ tempatan:
Dull Entertainment Programme
dan Avacado ‘n’ The Bad Voice

Klik untuk image yang lebih besar.
Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Free Image Hosting at www.ImageShack.us

*Sindiket Sol-Jah adalah salah satu rakan penaja pameran solo ini.

Tuesday, 3 June, 2008

Rebiu Sabotaj 3 (lagi...)

Sana sini orang sibuk memperkatakan tentang Sabotaj 3.

Basri kata,

Cover blook ni macam cover komik. Aku suka. Kecik molek mudah genggam. Aku suka. Kalau aku pakai jeans, blook ni muat dalam poket belakang. Kalau aku pakai slag, blook ni muat dalam poket depan. Kalau aku pakai kain pelekat, blook ni muat mmmm... selit kat pinggang!

Dah habis harung beberapa kali dah blook ni. Aku baca sikit masa dalam bas Mersing-KL. Sebelum tu ada baca kat chalet kat Tioman. Penulis-penulis memang dah sedia mantap, buktinya mereka dah dapat anugerah Geng Jurnal seperti Tok Rimau, Mat Jan, Sinaganaga dan OP. Penulis mantap yang lain ialah Jigo, Vovin, Samurai, Pipiyapong dan Amir Mukhriz. Entrinya memang sodap-sodap wa cakap lu.


[ Sambung baca ]

Saudagar Garam kata,

SABOTAJ 3 merupakan blook pertama gua baca.. sebelum ni gua hanya kenal sindiket SOLJAH sekadar dalam blog, dan ini blog pertama mereka yang gua baca. so, gua takkan memperbandingkan SABOTAJ 3 dengan mana2 blog kerana gua tak dapat perbandingkan..


[ Sambung baca ]


D'arkampo kata,

Gua order online. Angkat satu.

Sebenarnya gua jarang mahu layan benda-benda online nih.Lu nak kata gua orthodox ka, konservertif ka...zaman tinggal ka..lu punya suka. Gua, order benda-benda online nih bukan jaman gua.Walaupun gua ada kad kredit rimau malaya.

Gua beli buku di Kedai Buku babe.

Gua e-mail Sindiket Soljah (kumpulan mamat-mamat mengaku hensem menulis kisah realiti campur fiksyen dan berjanji akan buat penghantaran yang efisyen - kalau lu orang nak tahu).

Gua cakap; GUA ORDER BUKU LU SATU!


[ Sambung baca ]

Rhona kata,

Pagi tadi, aku tak ingat aku pergi mana ah, toilet ke, tempat mesin faks ke. Tapi alih-alih aku nampak atas meja, ada sampul surat. Hooray, sudah sampai. Dengan sengihan terpancar di wajah aku, aku bukak sampul dengan ganas. Jenis tak sabar, macam tu lah. Buruk kan perempuan perangai macam tu.

Benda ni dah ada pada pegangan aku. Aku belek muka depan. Ada signature lagi. Aku belek dalam. Ada nota kaki.

Seterusnya, aku baca. Baca, gelak. Baca lagi, gelak. Kesudahannya, aku dah rasa macam orang gila, gelak tak tentu pasal.

Aku bacakan untuk kawan aku, dia gelak. Aku suruh kawan aku baca, dia gelak. Ada part yang tak gelak? Takde kan. Semuanya aku type ada gelak.


[ Sambung baca ]

D'arkampo kata lagi,

Katakan gua tak pernah terlibat dengan dunia blogging dan tak kenal semua tulisan-tulisan mamat-mamat Soljah ini, Gua pasti gua akan terpegun dengan semua isinya. Gua pasti akan tertanya-tanya siapa mereka.

Who the heck are these so-called writers?


[ Sambung baca ]


Nasihat kami kepada sesiapa yang belum membeli Sabotaj 3; Dapatkannya sebelum kehabisan! Ya, memang bunyinya seperti klise, tapi bagus kalau kami ingatkan yang buku-buku kami selalunya tidak diulang cetak. Kalau habis, habislah.

Kau fikirlah sendiri, berapa ramai sudah gigit jari atau hantuk kepala ke dinding bila dapat tahu mereka terlambat untuk mendapatkan Kudeta, Kalashnikov atau K-Eight? Kau menangis air mata darah pun belum tentu dapat beli yang teruna/dara lagi. (Ok, kalau kau bernasib baik, mungkin kau boleh jumpa ada orang sudah jual buku terpakai (ternoda?) di eBay.)

Baiklah, kami ingatkan kau sekali lagi;

Bak kata Sweet Charity, "Jangan jalan raba-raba, nanti masuk longkang..." eh.. silap lagu, "Kesal dan sesal engkau nantinya, bila bungamu dirayu orang..."

K-EIGHT



Buku K-EIGHT sudah habis. Pinjam la dari kawan-kawan lain.

Monday, 2 June, 2008

DERRICK JARAMILLO DI MASKARA

2 video persembahan Derrick Jaramillo dari Panama City pada Maskara yang lepas. Selamat berhibur.

PEMBAKAR PERASAAN




KEJORA